Sunday, August 26, 2012

God morgon Sverige.

Det var alltså dags att vakna nu?
"Bättre sent än aldrig" och andra klyschor som liksom bortförklarar och ursäktar folks sena reaktionsförmåga.

I mitten av 2008 sändes första delen av Hannes Råstams dokumentär om Thomas Quick, vilket fick folk att börja snacka om fallet. Men det var först då del två av dokumentären visades, i slutet av 2008, som det slog till ordentligt. Det blev debatter och skriverier, folk som på ett eller annat vis var inblandade turades om att uttrycka sin sin mening i de flesta av våra stora tidningar. Därefter började arbetet med resningsansökan i de olika domarna mot Quick. Och idag, nästan fyra år senare, är tre av morddomarna nedlagda.

Jag uttryckte min mening om det hela i början av 2009 - TomteSverige och Justitiekansler Troll.
Vad har då hänt sedan dess? Hannes Råstam har avlidit och hans sista energi gick åt till att skriva färdigt sin bok "Fallet Thomas Quick - Att skapa en seriemördare", som nyligen släpptes. Det har som sagt ansökts om resning, vilket resulterat i nedlagda domar. Leif GW Persson har blivit förbannad på Göran Lambertz framför ögonen på hela svenska folket. I övrigt har det inte hänt ett jävla skit.

Efter fyra år står vi fortfarande och stampar i träsket jag porträtterade i mitt förra inlägg om Quick. Och även denna gång är det Hannes Råstam, som genom sitt fantastiska arbete, har dragit upp debatten till ytan. Lambertz är inte längre Justitiekansler utan titulerar sig numera som Justitieråd. Men han är fortfarande jävig, tar upp flera stolar, uttalar sig om saker han inte har varken kunskap eller rätt till att uttala sig om. Tydligen så skriver han om regler som allmänheten har fått lära sig att leva efter: För numera är man tydligen skyldig även om det inte kan bevisas! Och nej, min uppfattning om vår förre JK har inte heller ändrats.

Men nu har vi inte fler chanser. Hannes Råstam kommer inte kunna dra upp den här debatten till ytan fler gånger. Och ska vi vänta i fyra år till så har Lambertz förmodligen hunnit gå i pension och då är det lite sent att smälla honom på fingrarna med pekpinnen. Så... Ska vi försöka att göra Leif GW Perssons uttalande till en självuppfyllande profetia och vägra låta detta fortgå? "Vill han va sin egen dödgrävare ska inte jag hindra honom"!

No comments: